BH Tornjak  

Tornjak dobio spomenik u Travniku
14 Novembar, 2007. | Furaj.info, foto ENInews

U Travniku je postavljen spomenik psu tornjaku. Riječ je o bosanskohercegovačkom authotonom pastirskom psu. Ova pasmina priznata je od Međunarodne kinološke asocijacije, a klub iz Travnika već ima dva svjetska prvaka.

Kao što je stočarstvo i proizvodnja čuvenog travničkog sira dio tradicije ovog kraja, sastavni dio priče kroz vjekove je i pastirski pas tornjak, čuvar torova u kojima borave ovce. Kinološki klub „Tornjak“ iz Travnika Wodlučio je podignuti spomenik ovoj plemenitoj pasmini, a zašto pojašnjava Slobodan Ličanin, predsjednik kluba:

"Pa iz prostog razloga što tornjak već obitava i živi sa svim narodima bez obzira na nacionalnost i vjeru. Svi ga vole. Svojim karakteristikama, temperamentom i ćudi zaslužio je da mu se na ovaj način oda počast. "

Tornjak konačno priznat kao rasa

Postavljanjem skulpture psa u Travniku je obilježen jubilej: 35 godina bavljenja kinologijom i 10 godina rada Kinološkog kluba. Najveći uspjeh ovog kluba je činjenica da je pas tornjak prošle godine dobio međunarodno priznanje od strane Međunarodne kinološke asocijacije kao bosanskohercegovački i hrvatski pastirski pas. Dr. Alen Salkić dopredsjednik kluba:

"Recimo da je to jedan od naših najvećih uspjeha koji smo uradili, zahvaljujući ovom klubu tornjak je ostao bosanskohercegovački, najvećim dijelom. Mi smo pokazali najveću zainteresiranost i to je naša sredina jako dobro prihvatila i ja im se ovom prilikom svima srdačno zahvaljujem."

Psu, za razliku od vlasnika, ne treba viza

Almir Šabanović vlasnik je velike uzgajivačnice tornjaka u Novom Travniku i ponosni je vlasnik kuje koja je svjetska prvakinja. Za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Poljsku Almir je trebao šengensku vizu, što nije slučaj sa njegovom ljubimicom koja ima lične dokumente validne u cijelom svijetu.

"Evo vidjeli ste naši psi mogu da idu i bez viza što je nama jako drago. Mi smo se na neki način morali boriti da bi dobili te vize. Znači priznao ga je i svijet."

Pas „Tori“ simobol je Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona. U Kinološkom klubu se nadaju da će i skulputra u dječijem parku biti jednako zabavna za mališane kao i maskota, jer, kako kaže predsjednik Ličanin, ova pasmina je posebna po mnogim osobinama:

"Posebna je što je sa ovih područija i što ima visok stepen tolerantnosti u odnosu na druge pasmine."

Zlobnici su već našli mane skulpturi tornjaka, koju je izradio Marko Gido, a u Kinološkom klubu idu korak dalje. Slijedi skulputra koja će predstavljati krišku čuvenog travničkog sira.

 
Copyright © 2002-2014 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.