BH Tornjak  

Čuvari na četiri noge
Magazin Aura, A. H. - Ar. A.

U redovima Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije na Otoci "uposlena" su i dva tornjaka

AjaxTornjaci u Specijalnoj policijskoj jedinici služe kao čuvari. Imaju svoje staze kojima danonoćno patroliraju. Jedu što i ostali uposlenici, ali sa manje začina. Zašto Bili i Ajax posebno vole kuharice Strinu i Radu?

Av, av... oglasio se dubokim lavežom Ajax prije nego što nas je i sam čuvar (portir) ugledao. Kada čujete taj ponosni lavež, krv vam na trenutak stane, noge se "odsijeku"... U tom trenutku ni ne slutite da samo najavljuje vaš dolazak na posjed Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) u sarajevskom naselju Otoka.

Radno vrijeme

Ajax, tornjak čuvar na zadatku nije džaba zalajao, redovno obavještava svoje nadređene o posjetiteljima u zgradu komande Federalne Specijalne policije. Nakon legitimisanja, u njegovom prisustvu, kada šef završi svoje formalnosti, Ajax će vam samo mahnuti repom.

Inače, tornjaci "specijalci": Ajax i Bili obavljaju poslove čuvara objekta. I tu su sjajni. Ni muha ne može proći neprimijećena. Radno vrijeme im je 24 sata. Sedam dana jedan je na ulaznoj kapiji komande Policije, a drugi u krugu, u kojem su smješteni Sud BiH i Državno tužilaštvo. Nakon toga se mijenjaju. Na ulaznoj kapiji Ajaxa mijenja Bili, koji odlazi da dežura u krugu s bočne strane Suda i Tužilaštva BiH. Imaju svoje staze kojima danonoćno patroliraju.

Do sada nisu imali nikakvih okršaja, a i kako će, pitaju se svi u ovoj jedinici. Čim neko pokuša da se približi dočeka ga uvijek budni tornjak i svojim lavežom diže uzbunu... Ko bi poslije toga, kada vidi taj gard, pokušao bilo šta da napravi i nađe se oči u oči sa "četveronožnim čuvarom".

Svečana smotra

U redovima Federalne specijalne policije tornjaci su prisutni od prije četiri godine. Stigli su iz Sanice, kao dar Mujage Selmana, jednog od najpoznatijih uzgajivača tornjaka u BiH. Stigli su mužjak Bili i ženka Bela, koji će na svijet donijeti i Ajaxa, za kojeg se smatra da je sa svojih 70-ak kilograma najteži tornjak u BiH.

Javnosti su Bili i Ajax nedavno predstavljeni na svečanoj smotri u Sarajevu, povodom 1. jula, Dana policije. Nažalost, bez Bele, koja je zbog duboke starosti morala se povući.
- Tornjaci važe za miroljubive i dobroćudne pse. Oni nisu borbeni psi, nego odbrambeni, čuvari. Zbog toga smo ih nabavili i za tu nam svrhu najbolje služe. Oni su naše oči koje su uvijek budne i motre na svoju teritoriju, svoga gazdu, objekat ili stvar koja im se delegira na čuvanje. Svoga neprijatelja rijetko kada smrtno uništavaju; samo ga obore, prilijepe za zemlju i čekaju slijedeču komandu svoga gazde. Oni samo upozoravaju, daju do znanja šta je pogrešno. Ne daj Bože da napadaju i ujedaju, da su krvoločni sa ovolikom snagom - opisali su nam ćud i karakter "četveronožnih čuvara" njihovi pretpostavljeni u Specijalnoj policiji.

Ajaxa od milja zovu "Cvrčak"

Kuharice Strina i Rada Ajaxa i Bilija ne vole samo policajci, omiljeni su kod svih zaposlenih, a posebno kuharica Strine i Rade. Zato i ne treba da čudi njihova veličina i dobra uhranjenost. Posebno Ajax u svemu tome dobro prođe. Kako je blizu kuhinje, tako ga neko stalno od osoblja počasti nečim.
- Njima kuhamo u istom posuđu kao i pripadnicima jedinice. I hrana je ista, samo što njima ne stavljamo začine. Jedu sve što jedu policajci, samo u malo većim količinama. Najviše vole meso - kroz smijeh su rekle kuharice.

 
Copyright © 2002-2014 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.