BH Tornjak  

Trend rasta broja uzgajivača tornjaka
16.1.2008. | Dnevni List, Hrvoje Marić

POSUŠJE - U Posušju je nedavno pokrenuta inicijativa za osnutkom kinološke udruge koja bi se bavila uzgojem pasa tornjaka. U Posušju već postoji istoimena udruga, ali je posljednjih mjeseci u toj općini prisutan trend rasta broja uzgajivača i zainteresiranih za uzgoj ove pasmine, što je i dovelo do ozbiljnijih priprema za pokretanjem udruge. Tomislav Raič, i sam strastveni uzgajivač tornjaka, potvrdio nam je da se radi na ustroju ovakve udruge. Osnovni problem je, prema njegovim riječima, nedostatak sredstava.

Užitak rada s psima
“Uzgajanje tornjaka nije velika radost, osim užitka rada s takvim psima. To je skup hobi, traži puno odricanja i strpljenja. Baviti se uzgojem tornjaka nije čitanje naputaka iz literature, ležati u toplom krevetu i planirati budućnost po onome što je netko pisao za druge pasmine. Uzgajanje tornjaka znači smrzavati se kod tora Ivice Biške, bilježiti karakteristike i ponašanje tornjaka uz stada i torove na Blidinju, Rami, Rakitnu i Tomislavgradu, potom obilaziti druge uzgajivače i od njih izvlačiti svaku riječ koja je neprocjenjivo vrijedna”, kaže Raič. Dodaje da su, zbog velikih odricanja potrebnih za kvalitetan uzgoj ovih pasa, na području općine Posušje tek četvorica uzgajivača tornjaka koji uredno prijavljuju pse i ozbiljno vode računa o pasmini. Jedan od njih je i fra Petar Krasić, ime koje je poznato i priznato u cijelom svijetu glede kinologije, a ujedno čovjek koji je praktično spasio tornjaka od izumiranja. “Fra Petar Krasić je i mene osobno motivirao na rad s tornjacima. Siguran sam da znanje tog čovjeka moramo za života dobro iskoristiti jer je nepresušan izvor savjeta i korisnih informacija”, ističe Raič.

Vrijedni primjerci tornjaka
“Budući da postoji veliki broj momaka koji su ljubitelji tornjaka, a u skorije vrijeme žele biti i uzgajivači, počeli smo raditi na osnutku udruge te ćemo morati tražiti manju financijsku potporu od općinskih vlasti ili ljudi dobre volje kako bismo financirali poslove registracije i svega potrebnog za osnutak jednog takvog društva. Oko ove ideje puno mi pomaže Petar Bakula iz Rastovače, te mladi momci iz posuškog naselja Bakule i okolnih mjesta”, kazao nam je Raič. Naglasio je da već imaju dobru suradnju s uzgajivačima iz drugih mjesta, a poznato je da u Posušju žive vrlo lijepi i vrijedni primjerci tornjaka, koji su na izložbama osvajali prva mjesta, postajali državni prvaci, a psi iz posuškog uzgoja su mladi europski prvaci ili prvaci u ljepoti u BiH i Hrvatskoj.

Očuvanje pasmine
“Prema našim zamislima, budući klub bi najveću pozornost posvetio očuvanju pasmine i zdravom uzgoju pasa koji tipski odgovaraju pasmini. Također, aktivno bi se radilo na suradnji s drugim klubovima, organizaciji izložbi te promociji svojeg grada po izložbama u susjednim gradovima i državama, čime bi pokazali veliku dušu, kulturu i ponos Posušja”, kazao je Raič.

 
Copyright © 2002-2014 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.