Uvoz psa u EU

Početnička pitnanja i pitanja prije nabavke psa.

Moderator/ica: Tare

Re: Uvoz psa u EU

PostPostao/la Marinella Berthoud » čet jan 22, 2009 11:50 am

dacho je napisao/la:A jel to ima neka razlika putovnica izmedju EU i ostale zemlje, ili je to jedna putovnica koja ide i za eu i za ostale, al se tako zove???

Svaka drzava ima svoju vrst "knjižice" u kojoj pišu osnovni podaci o psu (ima, rasa, vlasnik, uzgajivac etc.) i u njoj su upisane sve vakcinacije i ostale terapije (npr.anti-parazitne tablete) ili intervencije (hirurške) koje su primjenjene na psu. To služi kao potvrda koja odgovara medjunarodnom epizootiološkom uredu, svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i FaO UN-u.
Marinella Berthoud
Razred mladih
Razred mladih

PostPostao/la dacho » čet jan 22, 2009 11:40 pm

ok to sve imam.. jel to onda znaci da i imam putovnicu za svog čupavog, kako je mogu izvadit (pravu putovnicu)??
dacho
Razred najmlađih
Razred najmlađih

PostPostao/la Marinella Berthoud » pet jan 23, 2009 10:31 am

dacho je napisao/la:ok to sve imam.. jel to onda znaci da i imam putovnicu za svog čupavog, kako je mogu izvadit (pravu putovnicu)??

Koliko ja znam, nema prave putovnice, nego je ta "knjižica" pretstavlja.....Sa njom smo do sada prelazili granicu EU....
Marinella Berthoud
Razred mladih
Razred mladih

PostPostao/la Miso » pet jan 23, 2009 7:53 pm

Ja sam iz BiH doveo u Sloveniju 4 pasa i svi su imali onu zelenu knjižicu koju izdaje lokalni veterinar. U njoj su bile upisane vakcinacije i tablete koje je štene dobilo sa svim podacima i to je bilo dovoljno za ulaz u EU ( pa i prije dok još nismo bili u EU)
ALI PAZI
U TOJ KNJIŽICI MORA BITI KAO VLASNIK UPISAN ONAJ KOJI VOZI PSA SA SOBOM U EU !

Isto takvu knjižicu sam dobio i u Hrvatskoj kad sam jednom išao po cukicu za Inu ( žena iz Danske koje želi započet sa uzgajanjem Tornjaka) Ni tada ( to je bilo prošlo ljeto) nije bilo problema. Problemi se od aprila prošle godine javljaju u zemlji u koju se pas uvozi, kod upisivanja u njihovu rodnu knjigu ( ako je pas iz BiH)
Baš danas mi se javio čovjek, koji je kupio psa u BiH i ima srpsku rodovnisu i pitao šta mu je radit.
Odgovor : ništa, uživaj sa psom ali za KZS on ne postoji. Kad se sve sredi i ti psi će biti priznati.
Kad tad! Samo da budu.
Miso
Razred najmlađih
Razred najmlađih

Uvoz psa u EU

PostPostao/la Tare » pet jan 23, 2009 10:54 pm

Zapetljali ste malo sa "pasosom" - to je zdravstveni karton psa u koji moraju biti upisane da su primljene sve obavezne vakcine, potpis veterinara - koja je vakcina i ovjereno pecatom. I jos nesto vazno .... ranije se radilo tetoviranje psa i taj broj je morao odgovarati broju u zdravstvenoj knjizici/kartonu psa a danas se radi chipiranje - gdje pri prelasku granice psa - ocitaju broj preko chipa pod kozom psa i taj broj mora odgovarati broju u knjizici/zdravstvenom kartonu.
Sad ce neko reci ... mog psa nisu ocitavali ... moguce ako na granicnom prelazu nemaju citac chipa. Kad sam isao u Zg na Euro dog Show ... samo nam je licna/osobna trebala, psa niko nije ni pogledao ali je "strucnjak" na granicnom prelazu kao malo gledao u knjizicu/zdravstveni karton.
Tare
Razred mladih
Razred mladih

PostPostao/la Zry » sub jan 24, 2009 10:09 am

Jučer sam sasvim slučajno odgledala jedan prilog na HTV-u o putovanju sa psima po EU.
U HR novi zakon na tu temu kaže da pas mopra imati i putovnicu da bi putovao po EU koja je praktično kao što Tare kaže zdravstveni karton u kom su upisana sva cijepljenja.
To bi isto trebalo važiti (logički :? ) i kada putujete iz BH u EU.
Zry
Razred najmlađih
Razred najmlađih

PostPostao/la Tomo park » sub jan 24, 2009 10:54 am

Treba imati putovnicu, u njoj popunjeni podaci o psu, uzgajaču i novom vlasniku,ako psa prodajete ili dajete, informacije o cijepljenjima s potpisaom i pečatom veterinara, markica mikro čipa naljepljena u putovnicu i na rodovnicu, naravno, eksportnu, ako ide drugom vlasniku, psi preko 3 mjeseca moraju biti cijepljeni protiv bjesnila, zaboravio sam koliko prije nego što treba prijeći granicu. Fotografija ne mora biti, traba biti napisano gdje se nalazi mikro čip.
Ako vodite svoga psa vjerojatno treba sve navedeno izuzev informacija o novom vlasniku. Pa Marni ima putovnicu, znam da je s putovnicom došla iz Hrvatske.
Tek sad vidim da sam ponovio što je Tare napisao. Sorry!
Tornjak pravi nije kvarna roba, tornjakom se rađa i ostaje do groba! (Klemi oprosti!)
Tomo park
Razred mladih
Razred mladih

PostPostao/la dacho » sri jan 28, 2009 6:32 pm

Miso je napisao/la:Ja sam iz BiH doveo u Sloveniju 4 pasa i svi su imali onu zelenu knjižicu koju izdaje lokalni veterinar. U njoj su bile upisane vakcinacije i tablete koje je štene dobilo sa svim podacima i to je bilo dovoljno za ulaz u EU ( pa i prije dok još nismo bili u EU)
ALI PAZI
U TOJ KNJIŽICI MORA BITI KAO VLASNIK UPISAN ONAJ KOJI VOZI PSA SA SOBOM U EU !

Isto takvu knjižicu sam dobio i u Hrvatskoj kad sam jednom išao po cukicu za Inu ( žena iz Danske koje želi započet sa uzgajanjem Tornjaka) Ni tada ( to je bilo prošlo ljeto) nije bilo problema. Problemi se od aprila prošle godine javljaju u zemlji u koju se pas uvozi, kod upisivanja u njihovu rodnu knjigu ( ako je pas iz BiH)
Baš danas mi se javio čovjek, koji je kupio psa u BiH i ima srpsku rodovnisu i pitao šta mu je radit.
Odgovor : ništa, uživaj sa psom ali za KZS on ne postoji. Kad se sve sredi i ti psi će biti priznati.
Kad tad! Samo da budu.

pa ok, znaci moras bit ti kao vlasnik uz psa... i drugacije ne moze preci granicu??
dacho
Razred najmlađih
Razred najmlađih

PostPostao/la adnan23 » uto jul 06, 2010 4:11 pm

Skoro sam dovezo psa iz bosne u sloveniju,i imaju dva pojma uvoz psa ili ulazak psa u EU,doveo sam štene tornjaka,ali nema rodovnice jer je od pastirskih pasa spontano doso na svijet,potreban je bio samo pasoš ljubimca,vakcinisanje psa posebno proti bjesnilu i pregled veterinara,koji potvrdi da je sposoban i zdrav za putovanje,a uvoz psa je jako komplikovan jer trebaš račun za psa,i obavezna je karantena,jedini problem sa pasošom ljubimca je kod registracije u EU (ako ga zeliš registrovati), ako ima pas čip,jer ne smiju imati dva čipa!
adnan23

PostPostao/la CezarBihać » sub jul 10, 2010 9:51 pm

za uvoz rodovnica nije potrebna,bitno je zdravlje psa a to sve stoji u knjižici.pas mora biti zdrav i čipovan i onda nema problema.
slika
CezarBihać
Razred bebi
Razred bebi

Prethodna

Natrag na Pomoć Početnicima

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.