Štene grize

Socijalizacija, dresiranje, ponašanje...

Moderator/ica: semirr

PostPostao/la Mirela » čet apr 19, 2007 7:30 pm

Ma ne znam...naravno da ona ne moze razumjeti sve niti mislim da je saad trebam stalno kaznjavati, radi ona stosta, ali neke njene greske meni su slatke...medjutim ujedanje je jako tesko tolerisati i tu je jedini pravi problem...mozda sam stvorila pogresan dojam...problem nije u tome vec u tome sto nisam to radila ni kada je trebalo(jer mi je bilo zao i nezamislivo da je udarim, pa makar i malo po njusci)...cinjenica je da ne slusa, mislim dodje kad je zoves..o posudici ne znam..ali s obzirom da je luda za hranom sumnjam da ce to proc tako lagano...Problem je sto ja doista nemam iskustva do sada sa odgojem psa i doista ne zelim pogrijesiti...ipak, koliko god se trudila cinjenica je da razliciti ljudi stalno mi daju neke druge savjete..i u tome svemu ni meni ne bude jasno, a kamoli njoj....Afra zna da grijesi, ali nekad nece da popusti, tad cini mi se mora se pokazati ko je jaci..problem je u tome sto ja nisam sigurna da ce ona shvatiti..a nadam se da hoce.....gledaj, evo jos jedan problem...ona je sa druge strane cini mi se jako plasljiva, nekad nece iz dvorista jer je necija pojava zastrasi, boji se i drugih pasa(a znam sve o socijalizaciji!) i sl....cini mi se da je sve malo slozenije mozda cak i od onog kako ja to sve vidim...tebi puno hvala na savjetima...nadam se da cu i ja naci taj pravi smjer, kao ti sa maxom :) ..a sliku cu staviti cim prije...Pozdrav :)
Mirela

PostPostao/la Bubica » uto jul 10, 2007 3:52 pm

eh...drago mi je sto sam ovo sad vidio...Bela ima mjesec i par dana...i zna ponekad da malcice ugrize...cini mi se u igri...pa nisam bio siguran dali da to kaznjavam...za razliku od Anode koja sad ima godinu i par mjeseci...a kao mala to nije radila..izgleda da je to od psa do psa...Belu sam bukvalno dva puta izveo napolje i sad trazi da izadje piskit i kakit:)....ne znam da li je za pohvalu...al cini mi se da je to za tornjaka od mjesec dana super...valjda ce tako nastavit:)
Bubica

Štene grize-moje i Argovo iskustvo

PostPostao/la Tare » ned dec 02, 2007 12:06 am

Kao malo štene krenuo je sa grickanjem ruku, a to sam riješio odmjerenim lupkanjem po njušci. Ne slabo ali ni prejako - što bi mu grickanje bivalo jaće, jače bi i po njušci dobio. Na kraju smo imali kompromis ... volio je da mu moja ruka bude u ustima ali bi je lizao. Kao starije štene (od 5 mjeseci) krenuo je sa novom zabavom ... grickanja drvenog trijema i klupa u njemu. Poblem sam riješio ma taj način sto sam mu uz večeru servirao i 2-3 manja komada daske. Trijem je ostao čitav a daskice završile kao da je motorka radila
Tare
Razred mladih
Razred mladih

PostPostao/la Divljak » sub jun 21, 2008 5:39 pm

Mirela je napisao/la:Veliki pozdrav svima...Prije mjesec i po dobila sam stene tornjaka...iskreno, nisam znala sta ce tek da me doceka kako ono bude odrastalo...medjutim, sada je toliko volim da je svaki problem mali u poredjenju s tim..Ali, ipak moje stene ( Afra se zove :D ) stvarno se mnogo ujeda.. Procitala sam sve komentare na ovu temu i uglavnom probala sa svim...medjutim nista!!..Pokusala sam sa Fuj, ne..malo je po njusci ..ali nju to izgleda jos vise naljuti...Pokusala sam i da se okrenem, da prestanem sa igrom ili maženjem ali dr. put ista priča. Ma , ne bi to bio tako veliki problem, da se ujeda malo..nego skace kada prolazimo pored nje..ujeda za nogu, ruku...ma gdje stigne :D . Voljela bih na vrijeme ovo sprijeciti, jer ne znam da li ce prestati kada bude veca (sad ce joj 4 mjeseca)..jer ako ne, bojim se da cu se ja nje bojati...
Voljela bih ko god ima slican problem , ili je imao da mi pomogne nekim savjetom...stvarno ne znam sta da radim...

I ja imam taj isti problem samo sto je moj Pasha mjesec dana star (ili mlad) :D Malo me bilo strah udariti ga po njusci al nakon nekog vremena vec postaje ajd recimo agresivan. Zato sam ga klepio po njusci malo jace uz jedno ostro NE i odustao je, medjutim nakon nekih 2-3 minuta opet sve po starom...pokusam sam opet i opet ista stvar. Sta da uradim, i moze li par savjeta o osnovnoj dresuri i stvaranju hiearhije izmedju mene i mog Pashe????
Wau wau grrr
Divljak

Re: Štene grize

PostPostao/la RaJkOrAjKo » uto dec 29, 2009 11:11 am

E ovako,ja mislim da svaki pas ima vrijeme kada se pokusava igrati na taj nacin kao sto vas je dosta napisalo na ovoj temi.Redovno ga opominjite sa NE ili kako vi vec hocete,nekad malo i udariti po njuski.Mislim da ce to vrlo brzo da dodje na svoje,i djete kada odrasta dosta ga treba puta opomeniti za nesto dok mu se to ne uluje u glavu,tako i zivotinji u ovom slucaju psi...ipak je to zivotinja i netreba ocekivati poslje prvog NE da i poslusa-treba biti uporan.
RaJkOrAjKo

PostPostao/la ISAK » pon jan 25, 2010 7:26 pm

Pozdrav svima,
evo i ja imam isti problem, nadam se da ću ga uz pomoć vas iskusnijih riješiti. Moja Dona ća za par dana napuniti 3 mjeseca. Od prije mjesec i po je počela da grize. Sve to je bilo pripisano igri, pa sam je pokušao odviknuti od toga lupajući je po njušci uz oštro NE. Međutim kako vrijeme prolazi postaje sve gore. Umjesto da se toga odvikava, kad je lupim po njušci postaje agresivna, reži, čak i napada! Na kraju se to maltene pretvori u borbu. Sad to i nije problem ali šta kad naraste? U kući imam male djece pa se bojim za njih. Inače me koliko toliko sluša, ali kad počne gristi džaba sve što uradim, jedino je mogu zatvoriti u box i prekinuti igru. Da li je to još uvijek sve igra?! Hoće li to s vremenom prestati ili da potražim pomoć stručnjaka?
ISAK

PostPostao/la selmi 80 » uto feb 02, 2010 2:08 pm

Psi se spremaju na taj nacin za svoj odrasli zivot. To mu nebi ni njegova mama a ni ostala stenad dozvolila. Ako vec ne pomaze to sto si pokusavao onda prekini igru i ostavi je samu nekoliko minuta pa se onda vrati stenetu. I tako, dok god ona to ne shvati. Ili mozes staviti nesto jako na ruku, biber ili bolje jos nesto jace, vjeruj, mozda jos koji put pokusa da te ugrize, ali naucit ce se da svaki put kad to uradi onda se nesto ruzno i desi.
selmi 80

PostPostao/la cezzar » sub maj 15, 2010 3:45 pm

pozzdrav svima.
citajuci gore sve ispisano,,vidim ima ih jos sa problemom
kao ja.
moj cezar toliko voli da se mazi da cak i hranu pusti za poslije zbog mazenja.
Ali u tom mazenju postane nemoguc sto se tice ugriza za ruke,trga nogavice od odjece itd.
Mozda sve to radi od dragosti i radi igre bozemoj jos je stene,ali uspjevam ga kontrolisati,koliko toliko.
jednom sam ga pljusnuo po njusci,vjerujte nije mi bilo lako jednostavno sam morao,i ostrim glasom sam se prodero
toliko da je pobjegao u kucicu.
od tad kad zagalamim ukopa se.
e sta mene zanima,da u bliskoj buducnosti necu mozda imati problema zbog tog,
kao da se izokrene na mene ili nesto sl. kada bude jaci malo.
jer TORNJAK je poznat po tome da strasno dobro pamti,da me nece zamrziti.
molim sve iskusnije sa tim psima da mi olaksaju,da kazu smim li nastaviti biti tako strog ili da
popustim malko.
UNAPRIJED HVALA
cezzar

PostPostao/la CezarBihać » sub maj 15, 2010 6:17 pm

ako ostaneš tako odlučan neće se iskrenuti na tebe,ako imalo posumnjaš u sebe prokužiće te odmah,kazna mora biti ali kratka i jasna.
slika
CezarBihać
Razred bebi
Razred bebi

PostPostao/la cezzar » ned maj 16, 2010 2:56 pm

HVALA na brzom odgovoru.
ti i ja smo veoma blizu,djeli nas neki 35km.
cak imamo pse sa istim imenom.
cesto sam u bihacu.
ja sam iz bos.krupe
cezzar

PostPostao/la CezarBihać » pon maj 17, 2010 9:34 am

cezzar je napisao/la:HVALA na brzom odgovoru.
ti i ja smo veoma blizu,djeli nas neki 35km.
cak imamo pse sa istim imenom.
cesto sam u bihacu.
ja sam iz bos.krupe

pozdrav

onda bi se trebali sresti. mada sam trenutno prezauzet naslo bi se malo vremena da se sjedne i popije stogod. ako imas vremena dođi sa psom kod nas, jer i mi imamo dva mlada tornjaka pa da se upoznaju sa tvojim. reci mi koliko je tvoj star i kojeg je porijekla?

mogu ti pokazati kako i čime hranim svoju štenad.
slika
CezarBihać
Razred bebi
Razred bebi

PostPostao/la cezzar » pon maj 17, 2010 8:52 pm

nema problema...
kad mognes nacemo se malo razmjeniti iskustva,da das koji savjet.
jer svaki mi je bitan.
a mogu stene i dovesti nije problema.
2 juna ce imati 3mj.
a rodovnik za koji dan dobivam.
gospodin od koga sam kupio je poslom na terenu
pa kad se vrati dace mi jer sve je vec pripremito.
a kupio sam ga u tvom gradu.
kako da saznam vise inf.o tebi
gdje stanujes br.tel. itd
veliki pozdrav
cezzar

Re:

PostPostao/la sencha_bella » uto jul 27, 2010 1:38 pm

ZeMa je napisao/la:
Mirela je napisao/la:Veliki pozdrav svima...Prije mjesec i po dobila sam stene tornjaka...iskreno, nisam znala sta ce tek da me doceka kako ono bude odrastalo...medjutim, sada je toliko volim da je svaki problem mali u poredjenju s tim..Ali, ipak moje stene ( Afra se zove :D ) stvarno se mnogo ujeda.. Procitala sam sve komentare na ovu temu i uglavnom probala sa svim...medjutim nista!!..Pokusala sam sa Fuj, ne..malo je po njusci ..ali nju to izgleda jos vise naljuti...Pokusala sam i da se okrenem, da prestanem sa igrom ili maženjem ali dr. put ista priča. Ma , ne bi to bio tako veliki problem, da se ujeda malo..nego skace kada prolazimo pored nje..ujeda za nogu, ruku...ma gdje stigne :D . Voljela bih na vrijeme ovo sprijeciti, jer ne znam da li ce prestati kada bude veca (sad ce joj 4 mjeseca)..jer ako ne, bojim se da cu se ja nje bojati...
Voljela bih ko god ima slican problem , ili je imao da mi pomogne nekim savjetom...stvarno ne znam sta da radim...

mom stenetu ce sada 5 mjeseci...

niti ne, ni fuj, ni udaranje, ni ignorisanje ne pomaze..

takodjer je i kod mene isto nekad me poslusa ali rijetko, izgleda da nemoze da pamti vise od jedne naredbe xD jer sam je naucio da mi da sapu(bravo ja)
sencha_bella

Prethodna

Natrag na Odgoj i Obuka

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.