BH Tornjak  

Dominacija kod pasa

Jeste li se sretali s ovim problemom? Po mojim zapažanjima ovo je možda i najprisutniji problem vlasnika pasa kojeg dok je pas još štene nisu niti svjesni, no kad to štene vrlo brzo izraste u povelikog psa nastaju problemi. Problem je još veći u poistovjećivanju pojma agresije sa dominacijom (dominantan pas nije nužno i agresivan i obratno), te samim tim se smatra da se izborom "miroljubive" pasmine tipa koker, dalmatiner, pudl i sl. problem u startu rješava. Osobno sam se xy puta uvjerila u suprotno.

Evo par stvari za bolje razumjevanje ovakvog ponašanja:

Pas je životinja čopora koji je evolucijom svoj prirodni čopor zamjenio ljudskim i njegovo ponašanje je upravo rezultat ponašanja tog čopora. U prirodnom čoporu stvari su vrlo jasne, sve je okrenuto prema vođi koji stalno podsjeća podređene članove na njihov položaj. Vođa jede prvi, pije prvi, na čelu je čopora koji se kreće. Vođa kroz sve prolazi prvi, svi podređeni mu se sklanjaju s puta, vođa kontrolira bilo kakvu agresiju između članova čopora ne dozvoljavajući neposlušnost. Prijeteći pogled ili režanje obično je dovoljno da bi se neposlušniku pokazalo gdje mu je mjesto. Ponekad se koristi fizička sila, vođa neposlušnika sruši na zemlju i prijeteći reži nad njegovim grlom. Ugrizi se koriste kao posljednje sredstvo, no čak i tada ugriz je u pravilu zakočen (lagan ugriz) i ne nanosi povrede. Ako podređeni nije prihvatio kaznu i dođe do bitke, ona brzo završava čim se jedan sudionik preda (potčinjavanje). Napadač instiktivno prestaje s borbom čim se protivnik baci na leća i otkrije grlo....

Dominantan pas mođe prihvatiti dominaciju psa (ili čovjeka) koji je fizički snažniji ili ima snažniji karakter, čak će podređenu ulogu prihvatiti bez puno natezanja, ukoliko zna gdje je njegovo mjesto u čoporu. U hijerarhiji ljudskog čopora pas uvijek mora biti na zadnjem mjestu, neovisno o brojnosti i rasponu godina u tom čoporu! Na ovaj detalj bi trebalo obratiti pažnju ukoliko se pas uzima u obitelj s malom djecom, gdje će pas brzo pokušati uspostaviti dominaciju tamo gdje vidi da može - upravo nad djetetom.

Kako prepoznati dominantno ponašanje?

Pas spava u krevetu s vlasnikom; pas ne dozvoljava suprugu da uđe u spavaću sobu nakon što se vratio s puta; reži blizu hrane ili igračaka; ne dozvoljava da mu uzmete igračku (pokazuje agresiju - ne zamijeniti za igru); pas uvijek mora proći prvi kroz vrata; prisiljava da ga se mazi dok ste zauzeti nekim drugim poslom; prekomjerna agresivnost prema psima; pokazivanje agresivnosti prema nekim (ne svim) kućnim prijateljima...

Savjeti kako psu, bez primjene sile pokazati svoju nadmoć i autoritet:

1. "Lezi" je zapovjed na koju se potrebno usredotočiti kada imate posla s dominantnim psom. Svaki dominantan pas pokušat će izbjeći tu zapovjed. U početku možete koristiti hranu kao sa štenetom. Većina odraslih pasa će prihvatiti tu metodu. Važno je da pas nauči da na zapovjed legne i ostane ležati dok mu vi ne dozvolite da ustane (u početku 5 min. postepeno produžavati do 30 min.). Ukoliko pokuša ustati, morate ga fizički zadržati u ležećem položaju pritiskom na ramena prema dolje.

Kada ste odlučili da smije ustati, oslobodite ga jednostavnom riječju "hajde", "slobodan" ili nešto slično. Ako je pas zaspao za vrijeme trajanja zapovijedi, probudite ga prije nego mu date otpust, tako da zna da je zapovijed prestala.

2. Ne dozvolite psu da počne jesti bez vaše zapovijedi. Recite mu da sjedne, spustite zdjelicu s hranom i, nakon kraće pauze, recite mu "dobro".

3. Ne gladite psa onda kada on to traži. Pas će zahtijevati vašu pažnju gurkajući vas nosom ili stavljajući na vas šapu. U tim okolnostima, prije nego ga pomazite, natjerajte ga da zasluži maženje. Zapovjedite mu prvo da sjedne ili legne.

4. Ne zaobilazite psa ako vam je na putu. Neka se pomakne on.

5. Ne dozvolite da prvi prolazi kroz vrata.

6. Ne dozvolite mu da uskoči u auto i iskoči iz njega čim ste otvorili vrata. Neka to učini kada mu vi dozvolite.

7. Ne dozvolite da pas spava u vaćem krevetu. Vi ste ti koji odlučujete gdje se pas može igrati, spavati i jesti. Dominantan pas nikada ne bi trebao spavati u krevetu. Najbolje mjesto je rezervirano za vođu čopora, a to ste vi.

8. Prisilite ga da posluša svaku vašu zapovijed. Osigurajte se da budete u mogućnosti natjerati ga da posluša svaku vašu zapovijed - razmišljajte o tome prije nego je izgovorite.

9. Intervenirajte brzo i smireno ako vaš pas pokaže agresivnost prema drugom psu, čovjeku ili vama. Pod intervencijom se smatra reakcija prije nego pas krene u napad. Vaša intervencija je čvrsta i odlučna glasovna prijetnja (najbolje "NE") i snažan trzaj davilice. Snaga i čvrstoža trzaja zavisi od veličine psa, njegovog temperamenta i osjetljivosti na bol. Ako ste previše blagi, samo ćete potaknuti psa na veću agresivnost ili ga potaknuti da misli da ste slabi i da vas može ignorirati.

10. Ne hvalite psa kada prestane pokazivati agresiju. Ako ste uspješno intervenirali, vrlo je važno da ga ne hvalite neposredno nakon toga!

11. Pohvalite ga kad ne pokaže agresiju prema tom psu ili čovjeku, bez vaše intervencije.

12. Budite sposobni uzeti vašem psu hranu, igračke ili kosti, ali ne žinite to previše često. Ako je riječ o štenetu koje reži na vas zbog igračke ili hrane, čvrsto ga prodrmajte držeći ga za kožu na vratu i oštro ga ukorite. Ako je pas stariji i mogao bi ugristi, na psu treba biti povodnik i treba ga trznuti povodnikom od igračke. Ukoliko pas zareži vlasnik ga treba ukoriti strogim glasom. Kada je pas pustio igračku, odvedite ga prije nego pokušate uzeti igračku. Vlasnik kontrolira svaki trenutak u životu svoga psa i pas toga mora biti svjestan. Vi ste ti koji određujete s kojim igračkama se igra i koliko dugo. Ne pusti li pas igračku nakon korekcije na povodniku i vlasnik se osjeća nesigurno imate soluciju ignoriranja situacije. Kada pas konačno ostavi igračku, pokupite je i maknite zauvijek. I zapamtite prihvatite samo bitke koje možete dobiti. Nekad je vrijednije časno se povući.

13. Prakticirajte davanje ekstra hrane, kosti ili igračaka kada već ima nešto od toga. Činite to češće nego što ih uzimate od psa.

14. Psi s problemom dominacije ne smiju nikada biti u kuhinji za vrijeme dok vi jedete, a najgora stvar koja se može dogoditi je da hranite psa sa stola. Vođa čopora jede prvi i dobiva najbolje komade hrane. Stavite psa u drugu prostoriju dok jedete.

15. Budite dosljedni. Svako ponašanje koje vi smatrate nepoželjnim ne smije se nikada dozvoliti. Svako odstupanje s vaše strane učiniti će psa zbunjenim.

Možda vam se neki od ovih savjeta učine smiješni i neizvodljivi, međutim svaki ima svoje mjesto u vašem "razgovoru" s psom i pas će shvatiti šta se od njega traži. Naravno provođenje svega ovoga zahtijeva strpljenje, upornost i dosljednost, što su tri ključne riječi u odgoju psa općenito. I zapamtite, sve ovo činite radi sebe, jer život sa dominantnim psom nerijetko prelazi u horor.

 

 bosanskibarak.info     golubovi-bih.info

Copyright © 2002-2018 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.