BH Tornjak  

Peta specijalka tornjaka "CAC Vlašić 2002"
14. Septembar 2002

Izvještaj sa izložbe

Na lokalitetu Smeta po prekrasnom vremenu u organizaciji K.K."TORNJAK" Travnik održana je 5 specijalka tornjaka. Izložba je ove godine ponijela epitet tradicionalne i važi kao najjača tj. najprestižnija izložba za tornjake. Nepisano je pravilo, da ko ne izvede tornjaka na Vlašičku izložbu nezna gdje se nalazi sa kvalitetom svojih pasa. I ove godine kao i svih dosadašnjih izložba je bila vrlo posjećena. Bilo je mnogo gostiju, prijatelja a najviše zaljubljenika tornjaka koji željno svake godine očekuju septembarski Vlašić.

Ponovo su izložbu posjetili prijatelji Kluba sa Veterinarskog fakulteta univerziteta u Sarajevu, g-din Šakić mr. Vedad, zatim prijatelji KSP iz Splita koji su darovali pehar najljepšoj ženki.

U uvijek lijepo uređenim ringovima ocjenu kvaliteta vršili su kinološke sudije Ivan Tabak iz Tomislavgrada sudio sve ženke i g-din Redžo Haskić iz Viteza sudio sve mužijake. Članovi Kluba su se pobrinuli da infrastruktura izložbe bude na visokoj razini i prema onom što se viđa na izložbama malo se ko može pohvaliti time.

Od ukupno 61 psa prijavljenog po katalogu, plasman po razredima bio je slijedeći:

RAZRED (3-6 MJESECI) - MUŽJACI
1. Ramski Soko vlasnik Stipo Jelić

RAZRED (3-6 MJESECI) - ŽENKE
1. Cera vlasnik Ivan Tadić

RAZRED (6-9 MJESECI) - MUŽJACI
1. Miki vlasnik Josip Sajević

RAZRED (6-9 MJESECI) - ŽENKE
1. Fina vlasnik Muhamed Ramić

RAZRED (9-18 MJESECI) - MUŽJACI
1. Bor-Šarov vlasnik Žarko Milišić

RAZRED (9-18 MJESECI) - ŽENKE
1. Rea vlasnik Vlatko Vejić

RAZRED ZRELIH (PREKO 18 MJESECI) - MUŽJACI
1. Šaro-Grivo vlasnik Stipe Jelić

RAZRED ZRELIH (PREKO 18 MJESECI) - ŽENKE
1. Aba vlasnik Slavko Šarić-Šigo

RAZRED PRVAKA - MUŽJACI
1. Tarzan od Tomislavgrada vlasnik Ivan Tadić

RAZRED PRVAKA - ŽENKE
1. Bijela vlasnik Žarko Milišić

RAZRED VETERANA - MUŽJACI
1. Šargo vlasnik Ante Mijić

RAZRED VETERANA - ŽENKE
1. Alfa vlasnik Krunoslav Kolenda

Titulu ukupnog pobjednika ponijela je ženka ABA vlasnik Slavko Šarić Šigo.

Epitet najboljeg mladog vodića ponijela je Anđela Tadić iz Prozora, a za najljepši par prvo mjesto osvojio je Anto Mijić, dok je za grupu potomaka prvo osvojio pas TARZAN OD TOMISLAVGRADA u vlasništvu g. Ivana Tadića iz Prozora.

Prema plasmanu najviše uspjeha imali su članovi Kluba iz Prozora koji se strogo pridržavaju klupskog uzgojnog pravilnika. Mora se reći da se već ove godine vidjelo koliki je trud i rad kod članova Kluba, pogotovo ako se ima u vidu da od svih prijavljenih pasa samo jedan pas koji je osvojio prvo mjesto nije rezultat klupskog rada, dok su svi ostali upravo rezultat toga. Nakon ove izložbe može se istaći konstatacija da je Klupski rad jedini način da se pasmina izvede na pravi put odnosno uvede u knjigu FCI priznatih pasmina pasa.

Iduće godine ponovo imamo septembar na Vlašiću i ovim putem pozivamo sve ljubitelje pasa a posebno tornjakaše da dođu i svojim prisustvom uveličaju ovaj skup.

PREDSJEDNIK KLUBA
Salkić Alen dr. vet. med.

 

 bosanskibarak.info     golubovi-bih.info

Copyright © 2002-2017 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.